Same, same but different
02/03/2018
Finančni nasvet za vsak žep
22/10/2018
Same, same but different
02/03/2018
Finančni nasvet za vsak žep
22/10/2018

Zlato kot zaščita vrednosti premoženja

The gold price chart.

Ni vse zlato, kar se sveti

Hiperinflacina zlata v Nemčiji Če nadaljujem predhodni članek, ki se je končal z lepo rastjo zlata v Nemčiji med 1919 in 1923. In kot me poznate sem hvaležen za vsako znanje, ki ga dobim, še posebno, če je brezplačno. V predhodnih člankih sem omenil, da se bližajo obrati na trgih ter da, ko določena stvar vzbudi dovolj moje pozornosti jo še bolj raziščem.

Kaj po navadi zagovorniki zlata pozabijo omeniti? Da večinoma samo ohranja vrednost na dolgo ter komaj dohaja inflacijo – ste to mogoče že slišali? To je sicer dobra novica za vse, ki jim je pomembna varnost ter dejstvo, da bodo v trgovini tudi čez 10 ali 20 let nakupili enako. Kar je precej bolje kot vsi tisti, ki imate denar na bančnem računu. Koliko ste nakupili pred leti z 10.000 SIT in koliko danes s slabimi 42 EUR? Če pa gledamo malo manj nazaj pa lahko ugotovimo, da že vse od leta 1980 izgubljamo z dolgoročnim investiranjem v zlato, brez da upoštevamo še inflacijo. V tem primeru pa ste tudi tisti z denarjem v nogavici na boljšem kot dolgoročni varčevalci v zlatu. Zgodovinske vrednosti zlata

Ta slika prikazuje veliko rast, vendar si takega donosa izven meja Nemčije ni nihče mogel obetati. Zaradi poraza v 1. svetovni vojni je Nemčija finančno propadla in je imela tudi visoko inflacijo, ki bistveno zmanjša donos. Zato sem šel pogledat kaj se je dogaja s ceno zlata v enakem obdobju glede na dolar? Donos je bil le dobrih 27%.

 Ali je kdo že slišal, kaj se je dogajalo z zlatom samo 10 let kasneje v ZDA? 1.maja 1933 je vlada pozvala vse imetnike zlata naj ga prodaja državnim rezervam. Banke so se zaprle za 4 dni, prav tako prodaja zlata.

USA 1933

V tistem trenutku, ko prodaja zlata ni bila več možna je zlato izgubilo vrednost.

Sedaj boste rekli, da je to že skoraj 100 let nazaj. Je, a nekaterim Slovencem ostaja boleč spomin na svoj denar, ki je počival na Cipru. Enako se je zgodilo tudi Grkom in Portugalcem. Je zanimivo, kako neka vsakdanja stvar čez noč postane nedostopna.

Zlato naj nam predstavlja zaščito pred inflacijo, da nam ohranja vrednost denarja in zelo dobro se obnese tudi v finančnih krizah. Ponovno kot zaščita pred izgubo vrednosti premoženja.