ICO - Začetna ponudba kovancev

I nitial Coin Offering (ICO) kar bi prevedli v Začetno ponudbo kovancev je ne-regulirano množično zbiranje kapitala s pomočjo blockchain tehnologije kripto valut, pametnih pogodb, ki podjetjem omogočajo novo inovativno obliko zbiranja kapitala. Podjetja se vse pogosteje odločajo za zbiranje kapitala preko kovancev, saj je ta postopek bistveno hitrejši, predvsem pa cenejši od tradicionalnih metod zbiranja denarja, ki jih določajo banke in zakonodaja. V tem primeru nimamo posrednikov in regulatorjev, kar za investitorje pomeni dodatno tveganje izgube vloženih sredstev.

V ICO projektu je določen odstotek kripto valute prodan zgodnjim investitorjem v zameno za fiat valuto ali katero drugo kripto valuto, predvsem Bitcoin in Ehtereum. Ko se podjetje odloči izdati kripto valuto naredi in predstavi načrt projekta spisan v beli knjigi (ang. Whitepaper), kjer je navedeno za kakšen projekt gre, katero težavo bomo rešili s tem projektom, koliko denarja je potrebnega za izvedbo projekta, koliko bo izdanih kovancev in na kakšen način bodo razdeljeni med lastnike, za rudarjenje, za promocijo in za tiste v začetnem postopku zbiranja sredstev.

Postopek zbiranja denarja je podoben postopku začetne javne ponudbe zbiranja sredstev (IPO), ko se podjetje odloči za preoblikovanje v delniško družbo. Če z ICO ne zberemo vsaj minimalnega zneska sredstev določenega v whitepaper-ju (minimum cup) se šteje, da je projekt neuspešen, denar pa se vrne vlagateljem. V primeru uspešnega zbiranja sredstev, se ta denar porabi za nadaljnji razvoj projekta.

Zgodnji investitorji so motivirani za nakup Preko ICO ponudb, saj ponavadi dobijo dodatno število žetonov, ki jih kasneje lahko zamenjajo za svoj denar na t.i. borzi kripto valut, kjer bo kripto valuta kotirala. Binance je ena od takih borz.

Slovenska Agencija za trg vrednostnih papirjev še ni zavzela stališča, ali gre za dano obliko pridobivanja kapitala obravnavati kot prvo izdajo vrednostnih papirjev. Področje virtualnih valut in drugih inštrumentov, izdanih na podlagi blockhain tehnologije v Sloveniji in na ravni Evropske unije še ni pravno urejeno in nadzorovano.
Powered by Investing.com