Skladi v nepredvidljivih časih
27/04/2020
Alternativne naložbe za profesionalne vlagatelje
01/05/2023
Skladi v nepredvidljivih časih
27/04/2020
Alternativne naložbe za profesionalne vlagatelje
01/05/2023

Inflacija ali rast ali padec trgov?

Mediji nas zasipajo z novicami z vseh vetrov. Največja težava danes je ločiti, katera novica je v finančnem svetu pomembna in katera je »rumena« novica. Na žalost do nas večinoma pridejo le »rumene« novice. Zelo pomembno je tudi, kdo jo je poslal v eter, saj jo je poslal z razlogom. Ali imate občutek, da lahko vsak dan vsaj dvakrat prodate in tudi vsaj dvakrat kupite isto naložbo pa naj bodo to ali delnice, kripto valute ali zlato?

Idealno ali ne? Komu koristi ta zmešnjava? Najmanj vlagatelji, ki želi investirati in biti uspešen na dolgi rok.

Ena od rešitev je, da vedno preveriš temelje naložb. Ali so dovolj trdni? Vendar to lahko naredimo le za poznane naložbe. Da smo v koraku s časom in da vstopamo v naložbe, ki bodo dosegle svoj potencial v naslednjih 10 letih pa jih je umetnost najti, ker se o njih ne govori. Zato se udeležujem različnih konferenc po celotnem svetu, kjer sem v stiku z največjimi svetovnimi vlagatelji.

Ena taka je bila v preteklem tednu, ko smo govorili o trajnostnem in klimatsko vzdržnem razvoju sveta. Seveda pa se morajo ti projekti nekako financirati. Za večino teh projektov stojijo in bodo še stali največji upravljavci na svetu, saj z dovolj zgodnjim vstop v naložbe dosegajo nadpovprečne donose zase kot tudi za svoje stranke.

Govorili smo u ureditvi EU zakonodaje, ki še vedno zaostaja za ZDA in spoznali, da je EU vseeno vodilna na področju investiranja v obnovljive vire in trajnostni razvoj. Trenutno je velik poudarek na investiranju v podjetja, ki:

  • prispevajo k zmanjševanju ogljikovega dioksida,
  • se ukvarjajo s čiščenjem voda,
  • se ukvarjajo raziskovanjem življenja pod voda,
  • se učinkovito lotevajo problema zmanjševanja lakote,
  • se ukvarjajo z gradnjo samozadostnih ekoloških mest,
  • iščejo načine proizvodnje zelene energije, ki bo dostopna vsem,…

Delali smo tudi na primeru Tesle, kjer prihaja do paradoksa saj podetje, ki na eni strani prispeva k zmanjševanju ogljikovega dioksida, hkrati pa je izdelava Teslinih avtomobilov ekološko oporečna, saj njihove baterije vsebujejo težke kovine.

Drugi razlog zakaj veliki upravljavci ne bi več vlagali v Teslo pa je bil nakup Bitcoinov, ker kriprovalute za potrjevanje podatkov (rudarjenje) porabijo veliko električne energije. Po mojem mnenju je bil to tudi razlog prodaje Bitcoinov s strani Tesle že po nekaj mesecih od nakupa, hkrati pa še en pokazatelj, da je tudi najbogatejši zemljan na svetu sam nemočen proti trgu.

Tudi vi sami se odločite ali boste skušali premagati trg ali se raje naučili plavati s tokom?

Ali boste odločitve sprejemali na podlagi novic ali bomo skupaj naredili načrt, ki mu sledite?