Zlato kot zaščita vrednosti premoženja
03/03/2018
Investiraj! Toda kako?
30/10/2018
Zlato kot zaščita vrednosti premoženja
03/03/2018
Investiraj! Toda kako?
30/10/2018

Finančni nasvet za vsak žep

Varčuj

Kako? Velikokrat se mi je zgodilo, da imajo ljudje z nižjimi dohodki boljše varčevalne navade kot tisti, ki služijo nadpovprečno plačo a hkrati nimajo ekstremno visokih dohodkov. A varčevanje se vedno začne s prvim evrom, ki ga damo na stran.

Kje lahko najhitreje začnemo? Prevetrimo in pregledamo za kaj zapravljamo denar? Tam se vedno najde rezerva, ki narašča skoraj sorazmerno z dohodkom ljudi. Torej več kot zaslužimo, večje imamo skrite rezerve!

Načrtovano varčevanje nam bo prineslo večjo varnost in povečevalo finančno svobodo.

 

Denar je najslabša možna naložba

Glede na statistične podatke lahko zatrdim, da Slovenci v povprečju ne znamo varčevati. Največ denarja imamo deponiranega v bankah. Res je, ta denar ni izpostavljen naložbenemu tveganju. Ta denar je izpostavljen konstantni izgubi v obliki inflacije, ki jo občutimo z obiskom trgovine ali pri plačevanju storitev. S 100% gotovostjo lahko trdimo, da bomo na daljše obdobje izgubljali denar v bankah. Kar tudi z izračuni prikažem na celodnevni delavnici Vaš denar, Vaše življenje.

 

Reši se dolga

Kdor je zadolžen, naj najprej poskrbi za odplačevanje svojega dolga, saj so obresti za negativno stanje veliko višje, kot pa donosi manj tveganih naložb. Pri tem pa moramo najti pravo razmerje, saj moramo hkrati varčevati in odplačevati dolg. Najboljše prakse lahko spoznaš na delavnici Vaš denar, Vaše življenje.

Kdor se rad igra z ognjem vzame kredit z namenom investiranja. Pri tem mora dobro preračunati ali se mu naložba sploh splača? Taki primeri so med Slovenci pogosti. Veliko jih hrepeni po nakupu nepremičnine z namenom oddajanja. Ne vprašajo se koliko je smiselna naložba, ki jo financiramo s kreditom za katerega plačujemo 4% obresti, z najemnino pa dobimo 4-5% donos pred poračunom davka.

 

Naložb ne izbiraj po občutku

Finančni trgi nam velikokrat ponudijo izjemne priložnosti za zaslužek, vendar se kratkoročno velikokrat obnašajo ravno nasprotno kot smo pričakovali. Na nas vplivajo tudi informacije iz medijev, znancev ter ‘svetovalcev’.

Ko je veliko govoric in informacij so trgi po navadi že precenjeni. Ko vlada strah in predvsem negativne informacije pa se trgi gibljejo v negativni smeri.

Zato je investiranje tudi težavno, saj se moramo na finančnih trgih velikokrat obnašati ravno nasprotno kot nam pravi intuicija. Na splošno bi bil moj nasvet, ko je v kavarni več strokovnjakov za neko naložbo kot natakarjev, takrat je počasi čas za prodajo te naložbe!

Povprečen Slovenec pri investiranju izgubi vsaj 2.000€ letno, ker ponavlja vedno iste napake. Večino napak se da dokaj hitro odpraviti. Vse pa se začne z investiranjem v znanje. Na delavnici Vaš denar, vaše življenje se naučimo predvsem to. Spoznamo pravila različnih trgov, stroške finančnih produktov, njihov davčni vidik in glede na naše želje in trenutno situacijo naredimo različne finančne načrte.