Zakaj sodelovanje z osebnim finančnim svetovalcem?
28/11/2017
Vaša številka sreče
18/12/2017
Zakaj sodelovanje z osebnim finančnim svetovalcem?
28/11/2017
Vaša številka sreče
18/12/2017

Mala šola denarja

V dolgoletnem delu s strankami sem prišel do spoznanja, da imajo premalo znanja kako upravljati svoj denar, kljub temu da se njihovo znanje počasi povečuje. Imam dva prekrasna sinova stara tri leta in pol ter dobri dve leti. Zadal sem si cilj, da ju že v mladosti naučim rokovanja z denarjem.

Jaka, najstarejši, je že deležen prvih naukov. Od Petra pa tega še ne pričakujem, vendar ne želim delati razlik med njima. Tako smo že govorili kaj je denar? Kako ga zaslužimo? Kako ga porabimo? Poleg tega smo izdelali za vsakega 3 šparovčke, ki so različne barve in na njih različne slikice z namenom, da jih po tem prepoznata, in sicer:

  1. Za igrače, sladkarije, knjige, sadje… Kar imata rada in kar jima je blizu. Namenjen je za tekočo porabo, kjer ga lahko po svoji volji porabita za karkoli si želita. Nanj smo narisali igračo, sadje, knjigo, žogo ter tortico.
  2. Je namenjen varčevanju. Nanj smo narisali avto, hišo in letalo. Nočem jima omejiti sanj. ?
  3. Je dobrodelen. Naj smo nalepili otroke. Razložil sem jima, da starši nekaterih otrok ne morejo kupiti igrače svojim otrokom in jim bomo mi pri tem pomagali.

Trenutno sem jaz tisti, ki razdelim denar med šparovčki. V kolikor dobita kakšen evro, če je bankovec večji ga zamenjam v manjše in potem razdelimo po tretjinah. Poudarimo pa varčevanje in druge otroke. Tako bo tudi ostalo še nekaj časa, vedno bomo razdelili na tri enake dele. Ko jima bo to prišlo v kri pa bosta to naredila sama.