Vaša številka sreče
18/12/2017
Prihodnost je “slepa”…
28/02/2018
Vaša številka sreče
18/12/2017
Prihodnost je “slepa”…
28/02/2018

Kdo je finančni svetovalec?

Imate res najboljšega finančnega svetovalca? Kdo je to? Finančni svetovalec Tisti, ki sodeluje z vsemi zavarovalnicami? Tisti, ki sodeluje z vsemi zavarovalnicami? Tisti, ki ponuja neko rešitev in se muči opozarjati, da so baloni pri kripto valutah in delnicah? Ali tisti, ki vam predlaga kakšno rešitev, tudi če nima nič od nje?

Na to vprašanje ne boste dobili odgovora pri meni, ali pa? V prvi vrsti je to presoja vas samih, dejstvo pa je, da se po navadi jezite na finančne ustanove s katero ste podpisali sodelovanje takšno ali drugačno. Finančne ustanove se samo držijo pogojev pod katerimi ste podpisali pogodbo.

Če kaj ni tako kot ste mislili, ni kriva finančna ustanova, ampak tisti s katerim ste sedeli pri podpisu pogodbe. Finančni svetovalec

Lahko se odločite za brezplačne finančne nasvete ali za plačljive. Ko gremo na kosilo je logično, da ga plačamo. Ko gremo k frizerju, ko pokličemo razne obrtnike, serviserje, je logično da plačamo. Ko gremo ali se udeležimo raznih izobraževanj je logično, da plačamo za storitev. Ali ne bi bilo potem tudi logično, da plačate finančni nasvet?

Odgovor je, ni logično. Vsaj v praksi ne. Pa vendarle vedno plačamo. Ali po urni postavki ali po storitvi ali pa preko provizije.

V Sloveniji imamo veliko dobrih finančnih produktov. Kako bomo vedeli kateri je pravi za nas? To pridobimo s konstantnim izobraževanjem. Vendar ne samo v eni ozki smeri, ampak je potrebno znanje pridobivati tako kot se gradi hiša – najprej temelji, nato vse ostalo, vse do strehe. Smo pa Slovenci posebni, saj finančne hiše gradimo od strehe navzdol. Gradimo finančne avtoceste na prodnati, neutrjeni podlagi.

Osredotočiti se moramo na sebe, svojo notranjost, biti z nogami trdno na tleh, biti v čustvenem ravnovesju. Ni potrebno, da smo slabe volje zaradi padca vrednosti ali v evforiji pri dobrih donosih. Smo čustvena bitja, lahko nas je kakšna nefinančna novica presenetila oziroma je na nas vplival kakšen dogodek kot je npr. zapora ceste zaradi nesreče nam pa se mudi na pomemben sestanek. Obratno tudi velja za dobre novice, ki v nas zbujajo veselje, srečo, evforijo…

Ali smo v teh stanjih sposobni sprejemati racionalne odločitve? Se lahko udeležite pogreba in ste tam videti zelo veseli, nasmejani, da »pokate« od sreče?