Kdo je finančni svetovalec?
27/02/2018
Same, same but different
02/03/2018
Kdo je finančni svetovalec?
27/02/2018
Same, same but different
02/03/2018

Prihodnost je “slepa”…

Zadnje čase opažam tako v Sloveniji kot tudi in predvsem v tujini v katero sem v zadnjih letih vedno bolj vpet, da je najcenejša samopromocija opozarjanje na visoka vrednotenja delnic in balona kripto valut. Nič ni narobe z opozarjanjem, me pa moti način, ko nas opozarjajo naj vse »rizične« naložbe umaknemo, saj je ura tik pred dvanajsto! Rešitev pa je ena in edina in to prav njihova. Pa poglejmo na primeru zlata in na splošno kovin.

Velika verjetnost je, da lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo skok le tega, vendar danes res še ne. Se pa sprašujem zakaj bi moral že danes imeti zlato doma, če bi ga sploh imel? Na drugi strani je velika verjetnost, da bodo delniški trgi padli.

Ko sem v začetku decembra gledal različne makroekonomske kazalce, sem ugotavljal, da nas verjetno ločijo samo še trije dvigi obrestnih mer s strani FED-a, da bo vsaj v grobem vse pripravljeno za skorajšnji obrat trga. Komaj dobra dva meseca po tem, že ni več tako. Ugotovili so, da so plače v ZDA veliko boljše kot so imeli kalkulacije in slednje delajo strokovnjaki zaposleni na FED in še kje drugje. Spremenile so se obresti, zahtevani donosi obveznic,… Rezultat? Moja slika iz decembra se je porušila.

Jaz osebno nikoli nisem bil finančni »Nostradamus« in upam, da tudi nikoli ne bom. Lahko pa ugotovim na podlagi številk, kazalcev in dogodkov po svetu v katero smer gremo. Nihče na svetu pa ne ve kdaj pridemo na cilj! Včasih vlak zamuja, včasih vlak pospeši, včasih se po pomoti usedemo na ekspresni vlak… Nič narobe, če le pravočasno sestopimo z vlaka.

Sam sebi in svojim strankam že nekaj časa unovčujem dobičke na delniških trgih. Ne menim se za še nekaj procentov donosa, saj smo največje dobičke po mojem mnenju že poželi. Kmalu bo zlato postalo privlačno saj vemo, da bo zraslo ob nastanku krize. Torej, je nakup optimalen v času največje evforije na delniških trgih, ki pa bo šele prišla.

Obstaja vrsto zanimivih naložbenih razredov, ki se ne zmenijo za zlato niti ne za delnice, ki jih s pridom uporabljam v tem vmesnem času, ko je vse kalno in ne vidimo dobro daleč naprej. Obstaja pa lep Slovenski rek: »V kalnem je najlepše loviti ribe!«

Na koliko različnih načinov lahko kupimo zlato naslednjič.